środa, 11 września 2013

Dżemik z cukinii

Mam fazę na cukinię więc powstało dużo dżemiku z tego właśnie warzywka.Tak naprawdę nie wiedziałam że z warzyw można zrobić takie słodkości.
Przepis
3kg cukinii
3 szklanki cukru
3 galaretki
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Cukinie obraną trzemy lub kroimy na drobne kawałki i gotujemy w cukrem około 0,5 godziny.Miksujemy to na papkę i ponownie gotujemy z kwaskiem cytrynowym jeszcze około 15 min.Po tym czasie wsypujemy galaretki która nam zagęści dżemik i dzięki niej będzie inny smak.
Rada ja do galaretki pomarańczowej wybrałam żółtą cukinię.Z tej ilość wyjdzie około 7 słoiczków dżemu.
Dżem pierwszy to cytrynowy,agrestowy i pomarańczowy 
miały być na zimę ale już teraz zaczynają znikać :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz